damaianus-(1).jpg

Välkommen! Avel Planerade valpkullar Hälsoinfo Länkar Kontakt

Valplådan

Valplådan är återigen uppackad, nästa colliekull är här på Damaianus!!

Tidigt på morgonen, lördagen den 2:a november, valpade Izzy hemma hos sin matte. Jag åkte så klart dit - och var med när tre av hennes sex valpar föddes. Valpningen gick förhållandevis lätt - en valp följdes av en efterbörd. Fyra valpar kom raskt; de två sista kom lite långsammare. Därefter lade sig lugnet i valplådan, och jag for hem för lite mer sömn.

Izzy-och-valparna-2-nov.jpg

Uppdateringar om vad som händer i valpkullen kommer att ske i Valpbloggen!

Nedan ser du starten på förra valpkullen - Z -gänget, som föddes sommaren 2013 års valplåda kan du läsa här nedanför; fortsättningen finns på Valpbloggen!

Tidig eftermiddag, onsdagen den 12 juni, föddes sex valpar! Fyra tikar, två hanar; tre trefärgade och tre sobla! Pojkarna är sobel, en sobeltik och tre trefärgade tikar! Nu hoppas jag att allt fortsätter gå lika bra som det började! Eller ja...

Valparna.JPG

Den första valpen kom lite plötsligt; Leia var ute i trädgården och när hon for in så blev han kvar... Han fick assistans till valplådan och sin mamma! Följande valpar kom dock inte lika dramatiskt till världen, utan föddes fram i valplådan. Leia var mycket koncentrerad och duktig under valpningen. Nu ägnar hon all tid åt valpskötsel.

Leia-och-valp-2.JPG

Leia-och-valp.JPG , Det är knappt hon hinner ut och kissa! Presentation av valparna sker lite längre fram!

Leia-och-valp-4.JPG

Måndag 17 juni

Valp-1-16-juni.JPG

Nu är valparna fem dagar gamla, och det är dags för presentation!

Den förstfödda är en sobelhane med hel, vit krage och ganska mycket vitt på frambenen. 

Han vägde 275 g när han föddes, men har ökat till drygt 400 g redan! Han har också lite vitt på nosen, men det kommer inte synas så mycket när han blir äldre! Det är alltså den här lille killen som föddes i trädgården!

Valp-2-16-juni.JPG

Valp nr två är en trefärgad tik med en mycket smal, men hel, krage. Hon har också vita framben. Hon vägde 205 g när hon föddes, men har nu ökat till 310 g.

Valp-3-16-juni.JPG

Valp nr 3 är en sobelkille, och är minstingen i kullen. Hans "arbetsnamn" är Lilleman! Han har en mycket smal krage på sin vänstra sida, lite bredare till höger.  Han är ännu så länge rätt mycket mindre än sina  syskon, han vägde bara 150 g när han föddes, men är en pigg och framåt liten rackare, och hans egen viktkurva är precis som den ska! Nu väger han ca 200 g.

Valp-4-16-juni.JPG

Valp nr 4 är en trefärgad tik med halv krage (höger sida är svart) och vita framben. Hon vägde 280 g när hon föddes, och är nu uppe i 430 g.

Valp-5-16-juni.JPG

Valp nr 5 är en trefärgad tik som inte har någon vit krage alls, bara en vit, ganska stor, fläck på nacken. Hon har bara lite vitt på frambenen, upp till handloven på höger tass och bara vitt på vänster tass. Hon är ännu så länge kullens bjässe; vägde 310 g när hon föddes och har ökat till 470 g. Om Lillkillen är halvan är hon helan... :-)

Valp-6-16-juni.JPG

Valp nr 6 är sobeltjejen. Hon har en hel krage, och hennes krage går som i en spets upp mot skallen. Hon har också två vita framben. Hon vägde 240 g när hon föddes, och har ökat till 360 h.

Det var alla sex! Kullen är alltså viktmässigt lite ojämn, men alla äter bra och ökar fint i vikt. Allt väl hittills, med andra ord!!

Zanto-tittar26-juni.JPGFredag, 28 juni

Det händer mycket i valplådan just nu! Valparna utvecklas nästan från timme till timme; de har öppnat ögonen, de kissar och bajsar själva och de försöker gå på sina ben istället för att kravla omkring. Det där med att gå är inte helt enkelt... I allmänhet hamnar valpen på något annat ställe än vad som var tänkt! De har också blivit mer medvetna om varandra, och de första lekarna valpar emellan har påbörjats...

Och så förståss! De har fått sina namn!

Leia-sover-gott24-juni.JPG

Det tar på krafterna att vara mamma! Ibland kan man behöva haka upp sig på något för att orka med... Det börjar ju bli lite trångt i matbaren och det är mycket mat som går åt, med tanke på hur valparna växer och frodas!

Matbaren.JPG

Det finns ju en hel del som följer valparna med stort intresse! Moster Prindy är väldigt intresserad, sedan hon fick lov att komma in och spana på dem!

Moster-Prindy-2-26-juni.JPG

Moster-Prindy26-juni.JPG

Ja! Och så var det då detta med namn... Nu är ni allt bra nyfikna, eller hur?? :-)

Damerna först, kanske?

Zazzy-Zadie.JPG

Damaianus Zazzy Zadie - trefärgad tik med smal, hel krage!

Zesty-Zernya2.JPG

Damaianus Zesty Zernya - trefärgad tik med halv krage!

Zealing-Zanchia.JPG

Damaianus Zealing Zanchia - trefärgad tik med en vit fläck på nacken och mycket brunt på benen!

Damaianus Zoothing Zooey - sobeltiken!

Zoothing-Zooey.JPG

Och så över till de sobla herrarna;

Damaianus Zparkling Zanto (nedan till vänster)

Zparkling-Zanto.JPG

Zizzling-Zingo.JPGoch Damaianus Zizzling Zingo - som känns igen på sin storlek och alldeles unika krage!

Zanto-mfl.JPGZanto-mfl2.JPGDet börjar alltså bli lite aktivitet i valplådan... Ovan är det Zanto, Zanchia och Zernya som knatar omkring! Men ännu är den vanligaste synen denna, när man kommer in till valplådan:

Valpskock.JPG

Alla valparna samlade i en härlig hög!
 

Copyright 2010 Damaianus collies